Eczeem

Constitutioneel eczeem (CE) is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Hierdoor ontstaat jeuk, roodheid en schilfering. Constitutioneel eczeem noemen we ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis en komt veelvuldig voor. Wordt je gek van het smeren en de jeuk? Niets helpt? De huidtherapeut kan je helpen!

Wat is eczeem?

CE geeft roodheid, bultjes en schilfering van de huid. Ook kunnen er blaasjes zijn en kan er vocht uit de huid komen. De huid is meestal droog en voelt ruw aan. Constitutioneel eczeem jeukt meestal erg waardoor er vaak ook krabwondjes te zien zijn. Als CE lang op één plek zit, wordt de huid ruwer en dikker. CE begint meestal op babyleeftijd, maar kan op elke leeftijd beginnen. Het kan kort aanwezig zijn, maar kan ook chronisch worden. De aanleg voor CE blijft en het kan terugkomen als het weg is geweest. Een goede behandeling is daarom belangrijk.

Bij CE is er sprake van een verstoorde huidbarrière. Vocht kan daardoor makkelijk uit te huid, waardoor de huid ruw en droog aanvoelt. Bacteriën en indringers kunnen makkelijk de huid inkomen waardoor irritatie en uiteindelijk jeuk ontstaat. Het is belangrijk om dagelijks een vette basiszalf/-crème zonder medicijn erin te gebruiken om de huid te beschermen. Als het eczeem rustig is, is het belangrijk om de huid in te blijven smeren. Dit werkt preventief op een nieuwe eczeem uitbraak.

De behandeling van Eczeem

Helaas is CE chronisch en blijft altijd in een bepaalde mate aanwezig. Dat betekend niet dat er (lange) periodes bij zijn waarbij het eczeem volledig of bijna weg is.

Voor de eczeemplekken zelf is naast de basis- zalf/-crème een medicinale crème nodig. Eerste keus zijn de dermatocorticosteroïden, ook wel ‘hormoonzalf of hormooncrème’ genoemd. Dermatocorticosteroïden bestaan in verschillende sterktes. In samenwerking met de huisarts zal bepaald worden welke geschikt is voor jouw huid.

De huidtherapeut zal je helpen om fijne zalven te vinden die voor jou (blijven) werken. Er wordt gekeken hoe je corticosteroïden veilig kunt gebruiken en kunt afbouwen. Daarnaast zullen we bepalen hoe je in het dagelijks leven ervoor kunt zorgen dat het eczeem en de jeuk onder controle blijft door middel van zalven, smeer -en leefstijladviezen. De huidtherapeut begeleid jou in het traject bij eczeem!

Heeft jouw kindje last van CE? Door leuke interactieve spelletjes te combineren met het smeren, maken van iets minders leuks, toch iets leuks! Door een stickerpaspoort bij te houden, te kleuren en natuurlijk te smeren kunnen ze leuke presentjes verdienen!

Mogelijke behandelingen

Huidspot050822_0009

Product- en huidadvies

Benieuwd wat u zelf kunt doen om uw huid in een optimale conditie te houden? Tijdens een persoonlijk product- en huidadvies brengen wij onze expertise graag aan u over!
Scherm­afbeelding 2023-09-05 om 15.47.49

Eczeembegeleiding

Heb jij last van eczeem en weet je niet meer wat je er mee aan moet? Werkt niets? Huidtherapeuten kunnen jou helpen en begeleiding in het eczeemtraject!

Intake inplannen

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de afspraak vast te zetten. U kunt enkele voorkeursdata opgeven binnen onze openingstijden.

 • Ma
  13:00 – 21:00
 • Di
  08:30 – 17:00
 • Wo
  08:30 – 17:00
 • Do
  08:30 – 17:00
 • Vr
  08:30 – 12:30
 • Za
  Gesloten

Plan een intake

Vrijblijvend en kosteloos!

Om u de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website gaat u hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.