Pigmentvlekken

Heeft u pigmentvlekken na de zomervakantie? Of worden ze na een beetje zon plots zichtbaar? Pigmentvlekken zijn een storend probleem dat veel mensen ervaren. Het is een opeenhoping van pigmentcellen in de huid, die zich uit als donkerbruine verkleuringen. We zien ze regelmatig op gebieden van ons lichaam die veel blootgesteld worden aan zon, zoals op het gezicht, handruggen, decolleté en schouders. We zien ze daarom ook vaak opkomen of donkerder worden als de zon weer gaat schijnen. Ook kunnen sommige pigmentvlekken al bij de geboorte aanwezig zijn of ontstaan door hormonale schommelingen. Maar hoe komt dit dan?

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Bij pigmentvlekken is de verdeling van melanine verstoord. Melanine is het celletje in onze huid dat ons beschermt tegen de zon en zorgt voor onze huidskleur. Bij pigmentvlekken is de verdeling van deze cellen verkeerd gegaan. Het ontstaan van pigmentvlekken kan bij iedereen een andere oorzaak hebben. Het kan liggen aan een te grote blootstelling aan zon, hormonale afwijkingen (de overgang, zwangerschap of orale anticonceptie), het huidtype of beschadigingen van de huid.

Verschillende soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Het pigment kan zowel dieper als oppervlakkig in de huid liggen.  

 • Ouderdomsvlekken Deze komen met name voor bij lichte huiden die veel in de zon zijn geweest en uiten zich als donkere verkleuringen. Ze zijn het meest te zien op het gezicht en handruggen.
 • Zwangerschapsmasker (Melasma) Dit is een donkere verkleuring die we vaak zien bij zwangere vrouwen, of vrouwen die orale anticonceptie gebruiken. Een melasma omvat het middelste gedeelte van het gezicht. We zien het op het voorhoofd, bovenlip, neus en jukbenen als een vlindervorm ontstaan. Soms trekt het na de zwangerschap of stop van de orale anticonceptie weer spontaan weg.
 • Sproeten Dit zijn stippelvormige donkere plekjes die we zien op de neus, wangen en schouders. Deze ontstaan grotendeels in de puberteit of nadat de huid verbrand is geweest door de zon.
 • Café-au-lait vlek is een scherp begrensde, ovaal of ronde pigmentvlek die dieper in de huid gelegen is. Vaak zijn deze vlekken al bij de geboorte aanwezig.
 • Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) Dit zijn donkere verkleuring van de huid naar aanleiding van een ontsteking of beschadiging. Post inflammatoire hyperpigmentatie kan roze tot rood, bruin of zwart zijn, wat afhankelijk is van de huidskleur. In veel gevallen trekt dit gedurende de tijd weg.

De behandeling van pigmentvlekken

Pigment is door verschillende methodes vaak goed te behandelen. Tijdens een intake bekijken we wat de beste methode is die bij uw huid past. Naast de behandeling is het belangrijk om thuis aan de slag te gaan om toekomstige pigmentvlekken te voorkomen. Dit kan bestaan uit huidverzorgingsproducten met pigment remmende ingrediënten. Deze stoffen remmen de aanmaak van melanine en voorkomen nieuwe pigmentvlekken.

Mogelijke behandelingen

Huidspot050822_0006

Intakegesprek huidtherapie

Heeft u een huidprobleem en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden! Een intake is geheel kosteloos en vrijblijvend.
Huidspot050822_0017

Medische micro-needling

Er worden microscopisch kleine huidperforaties gemaakt met vibrerende naaldjes. Hierdoor wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Dit verbetert de huid en vult eventueel littekenweefsel op.
Huidspot050822_0014

Peelings

Door het aanbrengen van vloeistoffen op zuurbasis, wordt ervoor gezorgd dat de huid zichzelf sneller vernieuwt. Dit maakt de huid egaler en steviger en vermindert onzuiverheden.
Huidspot050822_0013

Cosmelan-behandeling

De Cosmelan is een behandeling om dieper gelegen pigmentvlekken te behandelen. Dit doen we door 1 behandeling in de praktijk uit te voeren, waarna u zelf thuis aan de slag gaat.
Huidspot050822_0032

Pigmentlaser

Pigmentcellen worden verhit door middel van lichtflitsen, waardoor deze uiteenvallen. Vervolgens worden deze door het lichaam opgeruimd, waardoor de pigmentvlek lichter wordt.
Huidspot050822_0023

IPL

Door middel van de flitslicht methode (IPL), kunnen we pigment, vaatjes en roodheid behandelen. Het licht wordt geabsorbeerd door de rode kleurstof in het vat en/of pigment. Hierdoor komt warmte vrij, waardoor deze cellen uiteenvallen en afbreken.
Huidspot050822_0035

Cryotherapie

Huidaandoeningen als steelwratjes en pigmentvlekken worden zeer nauwkeurig behandeld met de Cryopen. De aandoening wordt bevroren, terwijl omliggend weefsel intact blijft.
Huidspot050822_0009

Product- en huidadvies

Benieuwd wat u zelf kunt doen om uw huid in een optimale conditie te houden? Tijdens een persoonlijk product- en huidadvies brengen wij onze expertise graag aan u over!
Huidspot050822_0051

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie is gericht op het minder zichtbaar maken van en huidprobleem. De camouflerende producten maken de huid egaler en rustiger.

Intake inplannen

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de afspraak vast te zetten. U kunt enkele voorkeursdata opgeven binnen onze openingstijden.

 • Ma
  13:00 – 21:00
 • Di
  08:30 – 17:00
 • Wo
  08:30 – 17:00
 • Do
  08:30 – 17:00
 • Vr
  08:30 – 12:30
 • Za
  Gesloten

Plan een intake

Vrijblijvend en kosteloos!

Om u de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website gaat u hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.