Om u de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website gaat u hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.
Menu
Een litteken ontstaat na de genezing van een wond. Dit kan worden veroorzaakt door een ongeval, operatie, ziekte of huidaandoening. Er vormt zich niet altijd een litteken. Dit is afhankelijk van de diepte van de wond en hoe deze is ontstaan. Littekens zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen verzonken liggen in de huid of juist verdikt zijn. Hard aanvoelen, rood zijn of jeuken. Meestal zijn we niet blij met het ontstaan van een litteken, zeker niet als deze zorgt voor belemmering in het bewegen. Een huidtherapeut kan u helpen om het litteken minder zichtbaar te laten worden.
Als u een oppervlakkig schaafwond heeft opgelopen geneest de huid redelijk snel. De huid heeft het vermogen om zichzelf razendsnel te repareren. Maar als de huid dieper beschadigd is bij bijvoorbeeld een operatiewond, moet de huid zelf nieuw bindweefsel gaan aanmaken. De randen van de wond worden samengetrokken waardoor er zich een litteken vormt.
Het herstel van een litteken kan nog tot ongeveer een jaar duren. Dit betekent dat een litteken in het begin nog verheven en rood kan zijn, maar na een jaar platter en lichter is geworden. Roodheid betekent dat het litteken nog actief is. Dit komt door de verwijde bloedvaten in het litteken die voedingstoffen vervoeren voor het herstel.
Nadat de huid op deze plek klaar is met het genezingsproces, zal er altijd een litteken achterblijven. De huid heeft op dit plek meer collageen gevormd dan in de rest van de huid, waardoor het strak en trekkerig kan voelen.
Littekens zijn er in verschillende soorten en maten, geen enkel litteken is hetzelfde. De meest voorkomende littekens die we zien zijn:
Als u weet dat er zich een litteken gaat vormen, kunt u al veel zelf doen om ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk geneest. Houd de huid schoon, bescherm het tegen de zon en zorg ervoor dat het litteken niet geïrriteerd raakt. Zodra de huid dicht is en het gaat om een dieper gelegen litteken, kunt u starten met eventuele silliconentherapie. Uw huidtherapeut kan hierbij helpen en ondersteunende behandelingen geven om het litteken zo goed mogelijk te laten herstellen. Ook kunnen we u helpen om het litteken tijdelijk te camoufleren.
Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de afspraak vast te zetten. U kunt enkele voorkeursdata opgeven binnen onze openingstijden. Of meteen zelf een afspraak inplannen? Dat kan via deze link.
Plan een intake
Vrijblijvend en kosteloos!
Om u de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website gaat u hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.