Littekens

Een litteken ontstaat na de genezing van een wond. Dit kan worden veroorzaakt door een ongeval, operatie, ziekte of huidaandoening. Er vormt zich niet altijd een litteken. Dit is afhankelijk van de diepte van de wond en hoe deze is ontstaan. Littekens zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen verzonken liggen in de huid of juist verdikt zijn. Hard aanvoelen, rood zijn of jeuken. Meestal zijn we niet blij met het ontstaan van een litteken, zeker niet als deze zorgt voor belemmering in het bewegen. Een huidtherapeut kan u helpen om het litteken minder zichtbaar te laten worden.

Hoe ontstaat een litteken?

Als u een oppervlakkig schaafwond heeft opgelopen geneest de huid redelijk snel. De huid heeft het vermogen om zichzelf razendsnel te repareren. Maar als de huid dieper beschadigd is bij bijvoorbeeld een operatiewond, moet de huid zelf nieuw bindweefsel gaan aanmaken. De randen van de wond worden samengetrokken waardoor er zich een litteken vormt.

Het herstel van een litteken kan nog tot ongeveer een jaar duren. Dit betekent dat een litteken in het begin nog verheven en rood kan zijn, maar na een jaar platter en lichter is geworden. Roodheid betekent dat het litteken nog actief is. Dit komt door de verwijde bloedvaten in het litteken die voedingstoffen vervoeren voor het herstel.

Nadat de huid op deze plek klaar is met het genezingsproces, zal er altijd een litteken achterblijven. De huid heeft op dit plek meer collageen gevormd dan in de rest van de huid, waardoor het strak en trekkerig kan voelen.

Verschillende soorten littekens

Littekens zijn er in verschillende soorten en maten, geen enkel litteken is hetzelfde. De meest voorkomende littekens die we zien zijn:

  • Acnelittekens: dit zijn roodheden of kleine ‘putjes’ in de huid ten gevolge van acne.
  • Normaal litteken: een kleine, vlakke, huidkleurige streng of plek in de huid na een trauma.
  • Hypertrofisch litteken: liggen vaak op de huid, zijn verdikt en rood/roze van kleur.
  • Atrofisch litteken: ligt verzonken in de huid en is lichter van kleur.
  • Striae: kleine rode of huidkleurig strengen in de huid door oprekken van de huid. Dit kan komen door zwangerschap, gewichtstoename of groeispurten. Vaak te zien op de heupen, dijen, borsten of borstkas.
  • Keloïd litteken: het heeft het uiterlijk van een hypertrofisch litteken maar groeit buiten zijn oorspronkelijk beschadiging. Dit soort littekens zien we vaak bij donkere huidtypes en wordt meestal door de dermatoloog behandeld.

De behandeling van een litteken

Als u weet dat er zich een litteken gaat vormen, kunt u al veel zelf doen om ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk geneest. Houd de huid schoon, bescherm het tegen de zon en zorg ervoor dat het litteken niet geïrriteerd raakt. Zodra de huid dicht is en het gaat om een dieper gelegen litteken, kunt u starten met eventuele silliconentherapie. Uw huidtherapeut kan hierbij helpen en ondersteunende behandelingen geven om het litteken zo goed mogelijk te laten herstellen. Ook kunnen we u helpen om het litteken tijdelijk te camoufleren.

Mogelijke behandelingen

Huidspot050822_0006

Intakegesprek huidtherapie

Heeft u een huidprobleem en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden! Een intake is geheel kosteloos en vrijblijvend.
Huidspot050822_0017

Medische micro-needling

Er worden microscopisch kleine huidperforaties gemaakt met vibrerende naaldjes. Hierdoor wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Dit verbetert de huid en vult eventueel littekenweefsel op.
Huidspot050822_0053

Botox

Een botoxbehandeling is een snelle, vrijwel pijnloze manier om fijne lijnen en rimpels te verminderen en een frisser uiterlijk te krijgen. Geniet van langdurige resultaten met een natuurlijke uitstraling!
Huidspot050822_0053

Hyaluronzuurfiller

Hyaluronzuurfiller kunnen huidschade zoals lijnen verminderen, volumeverlies in het gezicht herstellen en de contouren van het gezicht verbeteren. Fillers kunnen een jeugdiger uiterlijk geven zonder de noodzaak van chirurgische ingrepen. Buiten deze dingen verbeterd het de conditie van de huid zelf en krijg je een mooi 'glow' effect.
Scherm­afbeelding 2023-09-05 om 15.47.49

Sculptra en Profhilo

De collageenvorming in de huid weer stimuleren zodat huidschade zoals rimpels en fijne lijntjes worden verminderd? De injectables Sculptra en Profhilo kunnen dan een optie voor jou zijn! Hoe lees verder?
Huidspot050822_0010 kopie

Littekentherapie

Littekentherapie kan bestaan uit een combinatie van verschillende behandelingen. Dit om het litteken te verzachten, te versoepelen en minder zichtbaar te maken.
Huidspot050822_0009

Product- en huidadvies

Benieuwd wat u zelf kunt doen om uw huid in een optimale conditie te houden? Tijdens een persoonlijk product- en huidadvies brengen wij onze expertise graag aan u over!
Huidspot050822_0053

Injectables

We hebben een uitgebreid assortiment aan injectables waaronder botox, fillers, Sculptra en Profhilo om uw huid next level te verbeteren. Interesse? lees verder!
Huidspot050822_0051

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie is gericht op het minder zichtbaar maken van en huidprobleem. De camouflerende producten maken de huid egaler en rustiger.

Intake inplannen

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de afspraak vast te zetten. U kunt enkele voorkeursdata opgeven binnen onze openingstijden. Of meteen zelf een afspraak inplannen? Dat kan via deze link.

  • Ma
    13:00 – 21:00
  • Di
    08:30 – 17:00
  • Wo
    08:30 – 17:00
  • Do
    08:30 – 17:00
  • Vr
    08:30 – 12:30
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten

Plan een intake

Vrijblijvend en kosteloos!

Om u de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website gaat u hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.